Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ντοκιμαντέρ για την Βόρεια Εύβοια

Όλη η Ελλάδα, και όχι μόνο, θρηνεί για τον χαμό της Βορείου Ευβοίας. Έναν χαμό ολοκληρωτικό, από άκρη ως άκρη, που και αν ακόμη δεν ήταν προδιαγεγραμμένος  αφέθηκε να συμβεί.

Εγκαινιάζουμε  την ερευνητική ιστοσελίδα,  Το Σχέδιο, με ένα ντοκυμαντέρ, ή καλύτερα με ένα ντοκουμέντο για το πως και το γιατί χάθηκε όλος αυτός ο φυσικός πλούτος, γιατί εξαφανίστηκαν οι πόροι ενός κόσμου που επέλεξε να ζήσει απλά, σε αρμονία με τη φύση.

Αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα απευθυνόμενοι σε αυτούς που τα έζησαν, τους ανθρώπους που τα έβαλαν με τις  φλόγες και έσωσαν τα χωριά τους. Αποφασίσαμε να καταγράψουμε και να μεταφέρουμε την αλήθεια αυτών των ανθρώπων και στους υπόλοιπους από μας, ώστε η μνήμη να διατηρηθεί πριν η προπαγάνδα υπερνικήσει. Με την κάμερα στο χέρι (κυριολεκτικά), ταξιδεύουμε στα γνώριμα μέρη της παιδικής μας ηλικίας και καταγράφουμε το πως οι αναμνήσεις μιας ζωής ντύθηκαν τα χρώματα του πένθους. Με σφίξιμο στην καρδιά, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει πως αυτή η ομορφιά, αυτός ο τρόπος ζωής, δεν πρέπει να αναβιώσει. Όμως, ο κόσμος της Βορείου Ευβοίας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.
Είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε τη φωνή του, τα συναισθήματα, την αγωνία του, την εμπειρία και τους φόβους του. Δεν θα αναλωθούμε σε μία προσπάθεια ανάδειξης της καλλιτεχνικής αξίας ενός ακόμη ντοκιμαντέρ, με ειδικευμένους εικονολήπτες, ηχολήπτες, υπεύθυνους επικοινωνίας κλπ, παρόλο που δεν υποτιμούμε καθόλου την αξία μιας τέτοιας δουλειάς. Απλώς, ο στόχος μας σήμερα είναι όσο γίνεται πιο γρήγορα πριν το πέπλο της λήθης σκεπάσει τα γιατί των ανθρώπων, να μεταφέρουμε αυτούσια και αυθεντικά τα γεγονότα σε ένα ζωντανό ντοκουμέντο.

Η έμπρακτη βοήθειά σας είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα δέοντα (κόστη μετακίνησης, εξοπλισμού, μετάφρασης και υποτιτλισμού, κλπ) ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά. . Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο με την δική σας βοήθεια, η οποία θα μας εξασφαλίσει το “καύσιμο” για την υλοποίηση αυτής της πολύτιμης καταγραφής. Δεν επιθυμούμε να δεσμευτούμε από έναν χρηματοδότη, για προφανείς λόγους. Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε σε σας, στον κόσμο που ενδιαφέρεται για την ανάδειξη αυτού του θέματος, προκειμένου να μας ενισχύσετε. Θεωρούμε αυτονόητο πως όσοι συνεισφέρουν θα το πράξουν με όρους εμπιστοσύνης προς τους συντελεστές και τη δουλειά τους και δεν θα επιδιώξουν να επέμβουν σε αυτήν. Άλλωστε, έχουμε ήδη αποδείξει και την ανεξαρτησία της έρευνάς μας, και την δέσμευσή μας στον κόσμο που μας στηρίζει μέσω προηγούμενων ερευνών και ντοκιμαντέρ που έχουμε επιμεληθεί.

Η φιλοσοφία της δωρεάς που ζητάμε συνοψίζεται στο λίγα από πολλούς, και όχι πολλά από λίγους. Όμως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η δωρεά αυτή καλό θα ήταν να γίνει σύντομα, καθώς επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε το ντοκουμέντο μας αυτό όσο γίνεται γρηγορότερα. Η συνεισφορά σας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά (μέσα από το Paypal) ή με όποιον άλλο τρόπο κρίνει ο καθένας σας πρόσφορο.

ΣΤΗΡΙΞΗ, ΔΙΑΔΟΣΗ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μας βοηθήσετε. Στείλτε μας στοιχεία, πληροφορίες, διαδώστε το υλικό μας, οργανώστε προβολές, ενημερώστε τους γύρω σας, πείτε σε φίλους και ομάδες που γνωρίζετε στο εξωτερικό για την έρευνά μας, λειτουργήστε ως ένας κρίκος πληροφόρησης μαζί με μας προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τους κινδύνους που απειλούν τη Βόρεια Εύβοια. Κίνδυνοι που συνεχίζουν, και μετά την  ολοκληρωτική καταστροφή από την πυρκαγιά του Αυγούστου.

Το πρώτο μέρος, όπως υποσχεθήκαμε είναι πλέον ελεύθερο στο  διαδίκτυο. Θερμά σας προτρέπουμε να το δείτε με φίλους σας, να οργανώσετε προβολές, να το προωθήσετε με κάθε τρόπο. Φυσικά, προϋπόθεση γι αυτή την ελεύθερη διαθεσιμότητα είναι ο μη εμπορευματικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων και η έλλειψη εισιτηρίου – μπορεί μόνο να υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά για τη στήριξη του ντοκιμαντέρ ή, των πυρόπληκτων της Βορείου Ευβοίας. Ενημερώστε μας αν θέλετε γι’ αυτές τις ενέργειες ώστε να τις προωθούμε και εμείς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η ερευνητική ομάδα του οδοιπορικού στην Βόρεια Εύβοια αποτελείται από την Νέλλη Ψαρρού και τον Ιωάννη Λαζάρου. Το μοντάζ θα αναλάβει ο Γιάννης Φραγκουλάκης, “παλιός” γνώριμος από τα ντοκιμαντέρ Golfland? και Σταγώνες.
Σας ευχαριστούμε.