Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Απολογισμός προβολών στην Βόρεια Εύβοια

Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαϊά στην Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του περσινού καλοκαιριού, ξεκινήσαμε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Βόρεια Εύβοια, “Το Σχέδιο”.Όπου και αν πήγαμε, οι περισσότεροι κάτοικοι συμφωνούσαν στο “Μας Κάψανε” και πως υπήρχε σχέδιο. Αυτές οι μαρτυρίες ονοματοθέτησαν και το ντοκιμαντέρ. Στο πρώτο μέρος με τίτλο “8 δέκατα και αναφορά”, διαπιστώνουμε μέσα από επώνυμες μαρτυρίες ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε με τρόπο που έδειχνε πως υπήρχε απόφαση να αφεθεί να καεί όλη η περιοχή. Μάλιστα, χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες έσβηναν στα μέτωπα κρυφά για να μην τους δουν οι ανώτεροί τους, που δεν τους επέτρεπαν να ενεργήσουν.

Η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια των μαρτυριών έδωσαν μεγάλη δημοτικότητα στο ντοκιμαντέρ μας, που πήρε 300.000 προβολές μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που ανέβηκε ελεύθερα στο διαδίκτυο. Όλοι οι άνθρωποι που είχαν θρηνήσει για τη μεγάλη καταστροφή ζητούσαν να μάθουν τι συνέβη, και γι’ αυτό η δουλειά μας εκτιμήθηκε τόσο πολύ (και πολεμήθηκε επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο).

Το 2ο μέρος του Σχεδίου θα αναρτηθεί και αυτό όταν θα είναι έτοιμο στην τελική του μορφή. Προς το παρόν, έχουμε ξεκινήσει και ολοκληρώσει προβολές δια ζώσης στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Περισσότεροι από 1200 ανθρώπους παρακολούθησαν το ντοκυμαντέρ σε όλη τη Βόρεια Εύβοια, όπου το προβάλαμε σε 12 χωριά (Λίμνη, Ροβιές, Βασιλικά, Αιδηψό, Πευκί, Αχλάδι, Κήρινθος, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Ψαροπούλι, Κουρκουλοί, Κεχριές) καθώς επίσης και στην κεντρική Εύβοια (Κύμη, Ψαχνά, Χαλκίδα, Νεροτριβιά) αλλά και στη Σκύρο.Περισσότεροι από 1200 ανθρώπους παρακολούθησαν τις προβολές

Προβολές κάναμε επίσης και στην Αθήνα (Ακαδημία Πλάτωνος, Εμπρός, Πάρκο Δρακοπούλου, Βύρωνα, Πατήσια). Θα συνεχίσουμε αυτές τις προβολές σε Κρήτη και Πελοπόννησο, μέχρι να ετοιμαστεί το τελικό αρχείο και να ανέβει και αυτό ελεύθερο στο διαδίκτυο.

Σχετικά με την τωρινή κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, οι ντόπιοι χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη μας σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Μόνο που σήμερα δεν θα γίνει καμία έκκληση για βοήθεια. Πρέπει αυτοβούλως όλοι και όλες μας να βοηθήσουμε, με κάθε τρόπο. Οι άνθρωποι είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι, έχοντας χάσει τους πόρους να ζήσουν και να ευημερήσουν. Το κράτος απέχει συνειδητά και από τις πιο συμβατικές του υποχρεώσεις, όπως το να στείλει δασκάλους να στελεχώσουν τα ολοήμερα σχολεία που διαφημίζει, ενώ φυσικά δεν δίνει αποζημιώσεις στους πληγέντες. Το κενό έρχονται να καλύψουν εφοπλιστές, ιδρύματα και ΜΚΟ, που οι περισσότερες σχετίζονται με το ΔΙΑΖΩΜΑ και τις μελέτες για την “ανασυγκρότηση” της Βόρειας Εύβοιας. Ανασυγκρότηση που δεν έχει συμπεριλάβει ακόμη το πιο βασικό για να μην καταστραφούν τα χωριά που έσωσαν οι ντόπιοι με τον αγώνα τους: αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και πυροπροστασία για να μην ξανακαεί ότι απέμεινε και διακοπεί η φυσική αναγέννηση. Ένα χρόνο τώρα, και οι κάτοικοι τρέμουν στην ιδέα της καταιγίδας, καθώς ξέρουν ότι εάν συμβεί για μια ακόμη φορά θα είναι μόνοι τους.

Όσοι είδαν τα ελαιόδεντρά τους να καίγονται, ούτε αυτοί έχουν αποζημιωθεί και καμία αρωγή δεν έχει υπάρξει ώστε να προμηθευτούν νέα δέντρα για να φυτέψουν. Και αυτό είναι κάτι που το ζητούν επιμόνως.

Οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Οι περισσότεροι είναι σε κατάθλιψη, αδυνατούν να συζητήσουν για το θέμα με άλλους, αισθάνονται ότι έχει καταστραφεί η ζωή τους με τρόπο ανεπίστρεπτο. Σε αυτή την κατάσταση παρακολουθούν τα “σχέδια αποκατάστασης” που εκτυλίσσονται γύρω τους, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται να παιχτεί στον τόπο τους ένα μεγάλο φαγοπότι, αλλά προς το παρόν η μέθοδος ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ φαίνεται να έχει δουλέψει πολύ καλά. Η επισημοποίηση των σχεδίων από την επόμενη κιόλας μέρα της πυρκαγιάς είχε σκοπό να μην αφήσει περιθώρια για αντιδράσεις. Η ταυτόχρονη παρουσία των ΜΚΟ, με τρόπο καταλυτικό σε όλα τα χωριά, κυριαρχεί στα τεκταινόμενα με τρόπο παραπάνω από εμφανή. Ταυτοχρόνως, όμως, υπάρχουν ομάδες πυρόπληκτων που συστάθηκαν από την πρώτη στιγμή, οργανώθηκαν, έθεσαν τα αιτήματά τους και διεκδικούν τα αυτονόητα. Σε αυτές σήμερα προστίθενται και άλλοι.
Για παράδειγμα να αναφέρουμε την ομάδα που δημιουργήθηκε στα Βασιλικά, την ΑΜΑΛ. Ας διαβάσουμε τι γράφουν οι ίδιοι.
” Μια ομάδα αισιόδοξων και αποφασισμένων ανθρώπων που βρεθήκαμε από διαφορετικές διαδρομές στα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας. Ξεκινήσαμε την κοινή μας δράση λίγους μήνες μετά την καταστροφική φωτιά του 2021. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας που τόσο δοκιμάστηκε, αντίθετα προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα με βάση την αλληλεγγύη και την συνεργασία. Δημιουργούμε ένα συνεταιρισμό, ένα παρασκευαστήριο – εργαστήριο με τοπικά προϊόντα και έναν χώρο για κοινωνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες.

ΑΜΑΛ στα Αραβικά σημαίνει ελπίδα, το όνομα μας ταξίδεψε από πολύ μακριά για να έρθει να μας βρει.”
Την ημέρα της προβολής μάλιστα φιλοξενούσαν στον χώρο και μια έκθεση του Γλύπτη Αντώνη Μόρφογλου με συγκλονιστικά γλυπτά καμωμένα επάνω σε καμένους κορμούς και κλαδιά.

Για πολλά από τα παραπάνω θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και στη συνέχεια. Και καλούμε όλον τον κόσμο να συμπαρασταθεί έμπρακτα, με όποιον τρόπο μπορεί, στους ανθρώπους που ακόμα υποφέρουν.

Στο δεύτερο μέρος του: Βόρεια Εύβοια, “Το Σχέδιο”με τίτλο “Πάρτυ Συνεργειών” ερευνούμε το “Γιατί” καταστράφηκε ένα παραδεισένιο οικοσύστημα, μεγάλο μέρος των καλλιεργειών ενός ευλογημένου τόπου, μαζί με το μέλλον και τα όνειρα των ανθρώπων του. Ποια είναι τα σχέδια εκμετάλλευσής του και, κυρίως, από πότε αυτά είναι έτοιμα!

Τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία ανάρτησής του στο διαδίκτυο. Μέχρι τότε μπορείτε να παρακολουθείτε το δεύτερο μέρος στις δια ζώσης προβολές που ανακοινώνουμε κυρίως μέσα από τη σελίδα μας στο FacebookΤο Σχέδιο”.