Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο μη διορισμένος Πρόεδρος μιας εξωθεσμικής “επιτροπής”

Όπως ανακοινώθηκε τις τελευταίες μέρες, ο Σταύρος Μπένος πρόκειται να επισκεφτεί σήμερα Δευτέρα 1η Νοεμβρίου την Λίμνη Ευβοίας, και την Τρίτη 2 Νοεμβρίου την Ιστιαία, προκειμένου να συναντηθεί με τους δημάρχους των δήμων, καθώς και με στελέχη της Περιφέρειας. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του «διορισμού» του ως προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης για την Βόρεια Εύβοια – άλλωστε ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας συμμετέχει στην «Επιτροπή Μπένου», όπως μας δήλωσε στο πλαίσιο της έρευνάς μας για τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Το πρόβλημα όμως είναι πως η εν λόγω «Επιτροπή» είναι θεσμικά παράτυπη και ο «διορισμός» του κ. Μπένου…  ανύπαρκτος! Δεν προβλέπεται από καμία νόμιμη διαδικασία ένας τέτοιος διορισμός, και δεν έχει γίνει ως σήμερα εξάλλου. Αλλά και να γινόταν, πάλι θα προσέκρουε στις διατάξεις του Συντάγματος, που δεν επιτρέπουν την ανάθεση τέτοιων αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Τους λόγους αναπτύσσει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, κ. Γεώργιος Χριστοφορίδης (στο απόσπασμα που ακολουθεί).

Στο παραπάνω βίντεο, βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως τη χρηματοδότηση των έργων θα αναλάβουν οι ιδιώτες στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Η συμβάσεις που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες της ΜΚΟ του Μπένου με ανάδοχους μελετητές, όμως, αναφέρουν με σαφήνεια πως το κόστος των έργων αναλαμβάνει το Δημόσιο. Πρόκειται για δημόσια και κραυγαλέα ψεύδη ανθρώπων που ήδη κινούνται έξω από τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Όπως διαπιστώνει κανείς, η «Επιτροπή Μπένου» δεν αποτελεί μία ακόμη παραβίαση από την κυβέρνηση των κανόνων και συνταγματικών επιταγών που διέπουν την κοινή μας ζωή, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα» χωρίς να έχει καμία νομιμοποίηση ή δικαιοδοσία. Η περιοδεία του κ. Μπένου στην Βόρεια Εύβοια αποτελεί προσβολή προς τους πυρόπληκτους κατοίκους του νησιού.

Αναλυτικότερα στοιχεία για το θέμα αυτό, προσεχώς στο ντοκιμαντέρ μας που ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης.

Σχετικά με το ζήτημα της «ανασυγκρότησης» της περιοχής, εξαιρετικά κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Χριστοφορίδη κατά την συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 29/9/2021, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. https://dasarxeio.com/2021/09/30/102631/

Στο μεταξύ, έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία για το ιστορικό της υπόθεσης.

 • Στις 10 Αυγούστου 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι αναθέτει στον Σταύρο Μπένο, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, την δημιουργία και ηγεσία μιας Επιτροπής που θα εκπονήσει το «στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας». Εντύπωση προκαλεί η «ετοιμότητα» να οριστούν οι ιδιώτες ανάδοχοι των μελετών.
 • Να σημειωθεί ότι στις 10 Αυγούστου ΔΕΝ είχαν ακόμη σβήσει οι φωτιές, καθώς μαίνονταν ισχυρές αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πευκί-Ασίμη, ενώ δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο το πολύ σοβαρό μέτωπο στο Τρούπι-Σπαθάρι-Δαφνούσα, που αν δεν ελεγχόταν, θα έθετε σε κίνδυνο όλη την κεντρική Εύβοια.
 • Πλήθος δημοσιευμάτων, ήδη ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές και μετέπειτα, αναφέρονται στην «μεγάλη ευκαιρία» για την Βόρεια Εύβοια και στους άξονες που πρέπει να ακολουθήσει η ανοικοδόμησή της – δημοσιεύματα που βλέπουμε πλέον πολύ να ταιριάζουν με αυτά που ανακοινώνονται εβδομάδες μετά από την «Επιτροπή Μπένου».
 • Ενώ η παράτυπη ανάθεση σε ιδιώτες αιτιολογήθηκε ως ένας τρόπος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, η όποια εγρήγορση περιορίστηκε σε αυτήν: τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
 • Η ΜΚΟ του κ. Μπένου, «Διάζωμα», εδώ και χρόνια διαχειρίζεται όχι μόνο ιδιωτικές δωρεές αλλά και κονδύλια του ελληνικού δημοσίου (δείτε περισσότερα εδώ: https://eakyppo.wordpress.com/2017/04/11/ο-αναγκαίος-κ-μπένος-και-το-διαζωμα/. Στενή είναι η σχέση της με άλλη ΜΚΟ («ΔιαΝΕΟσις»), της αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρας, που μάλιστα συμμετέχει και αυτή στην ομάδα που θα ορίσουν τους μελετητές για την «ανασυγκρότηση» των καμμένων περιοχών.
  • Η Διάζωμα έχει ήδη επιλεγεί να διαχειριστεί 30 εκατ. ευρώ από το νέο μεγάλο πακέτο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», δηλαδή για τα ευρωπαϊκά πακέτα που θα έρθουν στη χώρα μας για επενδύσεις. Αρμόδιος για τα πακέτα αυτά από την κυβέρνηση είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Κατά διαβολική σύμπτωση, τα παιδιά των Σκυλακάκη και Μπένου συμμετέχουν και στην «Διάζωμα» και στην «ΔιαΝΕΟσις». Περισσότερα για τις σχέσεις αυτές μπορείτε να διαβάσετε σε πληθώρα δημοσιευμάτων:
   (https://www.newsbreak.gr/politiki/250901/synetairoi-idies-mpiznes-diacheirizontai-chrima-oyra-skylakakis-benos/
              https://www.businessnews.gr/fimes-psithyroi/item/217031-i-aleksandra-mitsotaki-o-stayros-benos-kai-to-sxedio-gia-tin-anasygkrotisi-tis-eyvoias            https://www.dimokratia.gr/tag/stayros-mpenos/Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Περισσότερα, σε λίγες εβδομάδες, με την ολοκλήρωση του ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ μας για το πώς και το γιατί κάηκε η Βόρεια Εύβοια.Μέχρι τότε, μπορείτε  να μας στηρίξετε και να διαδώσετε τη δουλειά μας.