Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συνεντεύξεις – Δημοσιεύματα

Ert Open

Καλεσμένοι στην Ert Open και στον Άγγελο Αληγιάννη οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ “Βόρεια Εύβοια – Το Σχέδιο”. Συζητάμε για το “γιατί” κάηκε η Βόρεια Εύβοια και για ένα προμελετημένο έγκλημα με συνταγματική εκτροπή; *Στο 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται η έρευνά για τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, με υπότιτλο “Πάρτυ Συνεργειών” παρουσιάζουμε το “Γιατί” κάηκε η Βόρεια Εύβοια, δηλαδή τα σχέδια της κυβέρνησης και των εταιρειών για τη Βόρεια Εύβοια, καθώς και από πότε αυτά τα σχέδια ήταν έτοιμα.

https://youtu.be/xDJCNqgIT3A

Γιατί κάηκε η Βόρεια Εύβοια – «Οι κάτοικοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο, ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις» (Photos/Video)

Από Αλέξανδρος Πηγαδάς

07.12.2022

Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά οι μνήμες είναι ακόμη νωπές.

  

Οι κάτοικοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους. Επιπλέον, αναφέρονται στον ρόλο των ΜΚΟ στην περιοχή, αλλά και το «σκάνδαλο» με τις χρήσεις γης.

Όλα τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, «Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο 2ο μέρος: “Πάρτυ Συνεργειών”».

Σκοπός του ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν η Νέλλη Ψαρρού και ο Ιωάννης Λαζάρου, είναι να αναδείξει τις αιτίες της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Το 2ο μέρος, με τίτλο “Πάρτυ Συνεργειών”, διερευνά μέσα από αναλύσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, το «Γιατί» αφέθηκαν να καούν δάση, χωριά, ζώα και καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εταιρείες για την περιοχή καθώς και από πότε ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός αυτός. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με αλλαγές χρήσεις γης, βιομηχανικές ζώνες και αιολικά.

 

Αναλυτικά τι μας είπαν στο topontiki.gr η Νέλλη Ψαρρού και ο Ιωάννης Λαζάρου:

Μετά και το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια νιώθετε ότι εκπληρώθηκε ο σκοπός σας ή υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε ακόμη; (π.χ. ίσως ένα νέο ντοκιμαντέρ για την περιοχή);

«Γεγονός είναι πως θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ντοκιμαντέρ ακόμη για την περιοχή, καθώς τα χρονίζοντα προβλήματα, αλλά και αυτά που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά είναι τεράστια. Επειδή όμως βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα την οποία και θίγουμε στο 2ο μέρος με κάποιο τρόπο, θα προτιμούσαμε να κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε το μοτίβο που ξετυλίγεται σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις όπου “φυσικές” καταστροφές συμπίπτουν με σχεδιασμούς μεγάλων “επενδυτικών” συμφερόντων».

Μέσα από το δεύτερο μέρος βλέπουμε ότι εστιάζετε πολύ στο γεγονός του προσχεδιασμού. Τελικά πιστεύετε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για να καεί η Βόρεια Εύβοια;

 

«Όπως καταλαβαίνετε, ως ανεξάρτητοι ερευνητές και λειτουργώντας δημοσιογραφικά δεν μπορούμε να δηλώσουμε την προσωπική μας άποψη. Αυτό που κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά μας και να θέσουμε ερωτήματα προς κάθε κατεύθυνση. Ερωτήματα όπως:

 

1) Πώς είναι δυνατόν τα σχέδια ανασυγκρότησης να είναι έτοιμα τουλάχιστον από τις 14 Αυγούστου, ενώ η κύρια φωτιά έσβησε στις 13;

2) Το όνομα του αρχείου, CIRCLES_MAXIMOU_KATHETES_final (Κύκλοι_ Μαξίμου_ Κάθετες_ τελικό) του σχεδιαγράμματος της ανασυγκρότησης στην σελίδα του Διαζώματος τι σημαίνει; Δημιουργήθηκε από το Διάζωμα ή παρελήφθη έτοιμο από το Μαξίμου;

Υπάρχουν φυσικά και τα ερωτήματα των κατοίκων για τις ανοργάνωτες και άστοχες εκκενώσεις, την προσπάθεια παρεμπόδισης των κατοίκων στο να σώσουν το δάσος και τις περιουσίες τους, για την έλλειψη εναέριων μέσων, για την άρνηση της πυροσβεστικής να προβεί σε κατάσβεση με δικαιολογίες του τύπου: Δεν έχουμε εντολές, δεν έχουμε νερό κλπ..

Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν πολλές και μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας, αλλά ποτέ δεν είχαμε τέτοια αντιμετώπιση από τις αρχές, και ποτέ τους κατοίκους ομόφωνα να μιλάνε για σχέδιο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που παραθέτουμε στο ντοκιμαντέρ μας, δίνει την ευκαιρία στον καθένα να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα».

Με ποιον τρόπο η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην αναδάσωση;

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η οποιαδήποτε σχετική μελέτη γίνεται από ιδιώτες και πως μετά από τόσο καιρό τα αντιπλημμυρικά που έχουν γίνει είναι ελάχιστα και μάλιστα κακότεχνα. Ο απώτερος σκοπός; Κάποιοι να κερδίσουν χρήματα και φυσικά επιρροή στην τοπική κοινωνία. Μετά την καταστροφή έπρεπε να κοπούν τα καμμένα δέντρα ώστε να μην πέσουν στα νεοφυή ή σε δρόμους και καταπλακώσουν κάποιον άνθρωπο.

Αφού εκβίασαν τους συνεταιρισμούς μέχρι να ενδώσουν στους ιδιώτες άρχισαν την υλοτόμηση στο ελατόδασος του Δρυμώνα, δηλαδή εκεί που η ξυλεία έχει μεγαλύτερες τιμές, και αδιαφόρησαν για τα υπόλοιπα. Οι κάτοικοι εν τω μεταξύ λένε “Ευτυχώς που δεν είχαμε μεγάλες βροχές και καταιγίδες στην περιοχή”. Επίσης, τα ελατοδάση θέλουν ιδιαίτερη παρέμβαση και φροντίδα για να αναγεννηθούν, και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια μελέτη ή παρέμβαση σχετική.

Τα πευκοδάση βέβαια, και ιδιαίτερα σε τόσο γόνιμα εδάφη, αναγεννιούνται εύκολα. Φτάνει να τα αφήσουν ήσυχα, και να φροντίσουν να μην υπάρξει εκ νέου πυρκαγιά. Διότι, γνωρίζουμε πως, αν η περιοχή καεί ξανά μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, τότε θα χαθεί ο σπόρος και δεν θα υπάρξει φυσική αναγέννηση. Στην Βόρεια Εύβοια δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία φροντίδα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Το αντίθετο μάλιστα. Φανταστείτε ότι πέρυσι δώρισαν ένα πυροσβεστικό όχημα που… “περίσσευε” από την περιοχή της Ιστιαίας σε εθελοντική ομάδα της Πελοποννήσου, ενώ την ίδια στιγμή η εθελοντική ομάδα της Λίμνης δεν είχε ακόμη δικό της».

Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επενδύσεις με νέες χρήσεις γης, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανασυγκρότησης». Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι οι επενδύσεις θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας; Πιστεύετε ότι ο κόσμος της περιοχής θα αντιδράσει;

«Θεωρούμε πως οτιδήποτε σχεδιάζεται χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας, μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση συμφερόντων τα οποία φυσικά και δεν νοιάζονται για τους ντόπιους. Οι άνθρωποι της περιοχής ζούσαν χρόνια τώρα με αυτάρκεια από το δάσος και τα κτήματά τους. Κάποιοι είχαν και κάποια συμπληρωματικά εισοδήματα από έναν ήπιο τουρισμό. Έχουμε δει σε παρόμοιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα της “ανάπτυξης”.

Άνθρωποι που ζούσαν σε αρμονία με το οικοσύστημα, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναγκαστούν να εργαστούν σε βιομηχανικές ζώνες ως εργάτες ή ως υπάλληλοι σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αυτοί που θα εργαστούν θα είναι όσοι ενδώσουν σε μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες παρία, και μάλιστα περιστασιακά και κυρίως στην κατασκευή των όποιων έργων. Και δεν είναι καν σίγουρο. Όπως αναφέρουμε και στο ντοκιμαντέρ, ούτε τους ντόπιους δασεργάτες δεν άφησαν να πάρουν τα έργα υλοτομίας σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν φίλοι-εργολάβοι από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο μεγάλες ή εμφανείς διότι, μετά το μεγάλο σοκ που έχουν υποστεί και από το οποίο δεν έχουν συνέλθει, οι περισσότεροι τελούν υπό καθεστώς ομηρείας καθώς περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις των περιουσιών τους αλλά και την πραγματοποίηση των πολλών και ανέξοδων υποσχέσεων της κυβέρνησης και του “εθελοντή” κυρίου Μπένου».

Πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάζετε στο ντοκιμαντέρ δείχνουν ότι είχαμε και έχουμε συνεχή παραβίαση του νόμου. Έχετε σκεφτεί να προσφύγετε στην ελληνική δικαιοσύνη;

«Υπάρχει ήδη μια αυτεπάγγελτη έρευνα της εισαγγελίας Χαλκίδας σε εξέλιξη, που αναζητά ευθύνες για την τεράστια αυτή καταστροφή. Καταθέσαμε εκεί δικές μας μαρτυρίες, καθώς και τα δύο μέρη του ντοκιμαντέρ. Η έρευνα βρίσκεται καθώς γνωρίζουμε σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται και άλλους αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάθεση μήνυσης κατά συγκεκριμένων προσώπων από κατοίκους της Εύβοιας και όχι μόνο καθώς για το έγκλημα αυτό έχουμε έννομο συμφέρον όλοι οι πολίτες της χώρας. Γι’ αυτές, και όποιες άλλες ενέργειες γίνουν, θα ενημερώνουμε από την ιστοσελίδα μας (www.tosxedio.com)».

Στην περιοχή έχουν σπεύσει και πολλές ΜΚΟ, αλλά και ιδιώτες. Ποιος είναι ο ρόλος τους; Θέλουν να διχάσουν την τοπική κοινωνία;

«Πράγματι, ο χορός των ΜΚΟ, των μεγάλων ιδρυμάτων και των εταιριών είναι χωρίς προηγούμενο. Ένας από τους στόχους τους είναι να διχάσουν την κοινωνία άλλοτε με υποσχέσεις, άλλοτε με μικρά δωράκια ώστε όταν θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους τα μεγάλα συμφέροντα (κατονομάζονται στο ντοκιμαντέρ), να μην συναντήσουν καμία αντίσταση. Επίσης σκοπό έχουν να προωθήσουν και διάφορες περίεργες ατζέντες όπως την αλλαγή διατροφικών συνηθειών (προτείνονται τα έντομα) ή αλλαγές των παραδοσιακών καλλιεργειών της περιοχής όπως για παράδειγμα το ξερίζωμα των ελιών και την καλλιέργεια Goji Berry!

Είναι αξιοσημείωτο πως, σχεδόν όλες οι ΜΚΟ που εμφανίστηκαν στην περιοχή μετά την πυρκαγιά σχετίζονται με το ΔΙΑΖΩΜΑ, το σωματείο του Σταύρου Μπένου. Πού πήγαν όλοι οι άλλοι εφοπλιστές και ευεργέτες που συνήθως βοηθούν κάποια περιοχή μετά από μία φυσική καταστροφή

Τα ΜΜΕ έπαιξαν τον ρόλο τους έτσι ώστε να «αντιστραφεί» το κλίμα για την κυβέρνηση; Είδαμε δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τη φωτιά ως μια «νέα ευκαιρία»…

«Είναι γεγονός και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο φανερό, πως τα ΜΜΕ δεν επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης αλλά της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας και των μεγάλων συμφερόντων τα οποία κατέχουν τα μέσα και ελέγχουν τις κυβερνήσεις.

Δεν παρουσιάζουν μόνο την τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντολογική αυτή καταστροφή ως “Εθνική ευκαιρία” αλλά και ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Η οποία βεβαίως επιστρατεύεται κάθε φορά για να συγκαλύψει ευθύνες, να χρηματοδοτήσει συμφέροντα αλλά και να δικαιολογήσει αντισυνταγματικούς νόμους και άλλες σκοπιμότητες.

Εκτιμούμε πάντως πως τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απευθύνονται στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα τους εξασφαλίσουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην περιοχή».

Τέλος, για ποιον λόγο πιστεύετε ότι αρνήθηκε να σας μιλήσει ο κ. Μπένος; Υπήρχε φόβος ή απλά αδιαφορία;

«Ο κύριος Μπένος μας δήλωσε πως μιλάει απευθείας με την τοπική κοινωνία και πως δεν δίνει συνεντεύξεις για λόγους αρχής. Βεβαίως, έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων σε διάφορα μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά, μέσα που δεν έκαναν καμία επί της ουσίας ερώτηση αλλά έδιναν απλώς το βήμα για να παρουσιάσει αυτά που ήθελε και με τον τρόπο που ήθελε, σαν διαφήμιση δηλαδή, και μάλιστα δωρεάν.

Δεν ήθελε να απαντήσει σε καμία μη ελεγχόμενη ερώτηση, ούτε φυσικά να του γίνει δημόσια και μη ελεγχόμενη κριτική. Και λέμε ελεγχόμενη, διότι κριτική του έχει ασκηθεί, από τους ντόπιους, τις ελάχιστες φορές που εμφανίστηκε στην περιοχή για δήθεν διαβούλευση, με τελευταία αυτή στην Αιδηψό όπου γιουχαΐστηκε από τους παραβρισκόμενους. Αυτές οι αντιδράσεις όμως δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν. Για τον ίδιο λόγο δεν ήθελε να δώσει μία συνέντευξη σε μας, όπου γνώριζε πως δεν θα απαντούσε σε προεγκεκριμένες και επί της ουσίας ερωτήσεις. Άρα, προφανώς φοβόταν να μην εκτεθεί».

ΠΗΓΗ:Το ποντίκι

Στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, στις 23/10, η Εμμανουέλα Τσουδερού γράφει για τις αποκαλύψεις του Σχεδίου: Πάρτυ Συνεργειών. Το θέμα μπήκε στο πρωτοσέλιδό τους.

Περιμένουμε και άλλα ΜΜΕ, που έχουν υποσχεθεί να δημοσιεύσουν αυτό το σκάνδαλο, να ανταποκριθούν, εδώ και πάνω από ένα μήνα που τους το έχουμε δώσει!

«Πάρτι συνεργειών» και σκανδαλώδεις συνδέσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Σταύρου Μπένου αποκαλύπτει ερευνητικό ντοκιμαντέρ για την κατεστραμμένη περιοχήΑνατριχιαστικά είναι τα νέα στοιχεία σχετικά για την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε τη βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, καθώς δείχνουν πως το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, που λογικά θέλει μήνες για να καταρτιστεί, ήταν ήδη έτοιμο από τις 14 Αυγούστου του 2021, δηλαδή την επόμενη ημέρα από όταν η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο!Από την Εμμανουέλα ΤσουδερούΤα στοιχεία που προέρχονται από το ίδιο το σάιτ του «Διαζώματος» βγήκαν στο φως μέσα από το δεύτερο μέρος του ερευνητικού ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο», που έχει τον τίτλο «Πάρτι Συνεργειών», και αποκαλύπτουν σκανδαλώδεις συνδέσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Σταύρου Μπένου, και ίσως και τι πραγματικά εννοούσαν πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί, όταν έλεγαν πως η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι μια «ευκαιρία» να ξαναγεννηθεί ο τόπος από την αρχή.Συγκεκριμένα, οι ερευνητές και παραγωγοί Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου ανέκτησαν ψηφιακές πληροφορίες του απεικονιστικού «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο κλήθηκε να εκτελέσει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ύστερα από προφορική εντολή του πρωθυπουργού. Οι ψηφιακές πληροφορίες δείχνουν πως το πρόγραμμα ήταν έτοιμο πριν καλά καλά σβήσουν τα καμένα. Το όνομα του σχετικού αρχείου είναι «Κύκλοι Μαξίμου».Σύμφωνα με τα γεγονότα, στις 10 Αυγούστου 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας» και όρισε τον Σταύρο Μπένο ως επικεφαλής και πρόεδρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μπένο, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε την ίδια ημέρα με τηλεφώνημά του κι εκείνος δέχτηκε αμέσως.Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος ΜπένοςΣτις 13 Αυγούστου 2021 η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εστίες, και στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «ρομαντικό εθελοντή» Σταύρο Μπένο. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπένος επισκέφτηκε την Εύβοια και παρουσίασε 10 πυλώνες ανασυγκρότησης του τόπου, οι οποίοι αναρτήθηκαν και σε ψηφιακό διάγραμμα στον ιστότοπο του «Διαζώματος», δηλαδή του σωματείου του κ. Μπένου.
Σοκαριστική αποκάλυψη από τα metadataΤα metadata του διαγράμματος, όμως, αποδεικνύουν ότι αυτό το γράφημα είχε λάβει την τελική μορφή του ήδη από τις 14 Αυγούστου του 2021, τέσσερις ημέρες, δηλαδή, αφότου ο Σταύρος Μπένος, όπως είπε και ο ίδιος, έμαθε πως θα αναλάβει να αποκαταστήσει τις πληγές της Βόρειας Εύβοιας. Μάλιστα, το πλέον σοκαριστικό είναι το γεγονός πως το όνομα του αρχείου, όπως αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ και όπως επιβεβαιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι, είναι «Circles-Maximou-Kathetes-Final», δηλαδή «Κύκλοι-Μαξίμου-Κάθετες-Τελικό».Αριστερό ένθετο εικονίδιο: Το αρχείο που έφτασε στο «Διάζωµα» και είχε το όνοµα «Κύκλοι Μαξίµου». Η ηµεροµηνία 1/6/2022 που φαίνεται, δείχνει πότε µπήκαν στα metadata οι συντελεστές του ντοκιµαντέρ – Δεξιό ένθετο εικονίδιο: Η ηµεροµηνία λήψης του αρχείου είναι 14/8/2021. Αυτή είναι η τελική αποτύπωση του γραφήµατοςΑλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι «κύκλοι»; Υπάρχει περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ο αποστολέας και δημιουργός αυτού του αρχείου, δηλαδή του διαγράμματος; Και πώς γίνεται αυτό το διάγραμμα να ήταν έτοιμο με την τελική μορφή του στις 14 Αυγούστου του 2021, δηλαδή μία ημέρα αφού η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο;Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου, «είναι προφανές ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες ούτε ο “υπερτάχιστος” ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να κάνει τα παραπάνω. Το έργο που προτείνεται στο διάγραμμα αυτό εμπεριέχει τόσες παραμέτρους και λεπτομέρειες, που θα ήταν αδύνατον καν να συλληφθεί στις λεπτομέρειές του μέσα σε τέσσερις ημέρες από οποιονδήποτε φορέα. Πόσο μάλλον από τον πρόεδρο ενός σωματείου όπως το “Διάζωμα”, που ασχολείται με τα αρχαία θέατρα της χώρας, δηλαδή που δεν έχει καμία εξειδίκευση στην αποκατάσταση ενός καμένου δάσους και μιας οικονομίας που εξαρτιόταν από αυτό. Μήπως, λοιπόν, το εν λόγω σχέδιο των 10+ πυλώνων προϋπήρχε;».Το διάγραµµα «Πυλώνες Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του «Διαζώµατος»Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πρωταρχικό μέλημα του κ. Μπένου στην ανασυγκρότηση της περιοχής είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της. Ομως, κι εδώ προκύπτει ένα ζήτημα: Από πότε είναι νόμιμο ένας ιδιώτης να αποφασίζει για τον πολεοδομικό σχεδιασμό ενός τόπου;Μπορεί ο καθένας μας με τις κατάλληλες γνωριμίες να αποφασίζει πώς θα διαμορφωθεί η δημόσια γη; Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, νομικός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, μιλά στην κάμερα του ντοκιμαντέρ και σημειώνει: «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ανήκει κατά το Σύνταγμα στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί (σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ) ούτε καν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλάμε, δηλαδή, περί συνταγματικής εκτροπής. Και γιατί είναι ευκαιρία τώρα που είναι καμένη η Εύβοια και όχι πριν με τα καταπληκτικά της τοπία; Τι δεν μπορούσε να γίνει πριν που τώρα επιτρέπεται;»Μηδενίζεται η αξία της γηςΗ αξία της γης, όμως, ύστερα από μια πυρκαγιά μηδενίζεται. Αυτό εξηγεί η Κριστίνα Γκέρος, ερευνήτρια στον κλάδο του περιβάλλοντος, λέγοντας πως «η φωτιά καταστρέφει την αξία της γης. Δεν υπάρχει δάσος, δεν υπάρχει γεωργία και γενικώς τίποτα που να δείχνει πως η γη αυτή έχει αξία. Έτσι, είναι πολύ εύκολο κάποιος που έχει τα μέσα να έρθει και να αρπάξει μια τέτοια γη. Μάλιστα, η φωτιά δεν μπορεί πάντα να αποδοθεί σε κάποιον ή σε κάτι. Είναι σαν ένα τέλειο έγκλημα, δηλαδή». Ίσως αυτό να εξηγεί το… νοιάξιμο του κ. Μπένου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.Ο Σταύρος Μπένος, αν και ρωτήθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. Θα αρκεστούμε, λοιπόν, σε αυτά που έχει ήδη πει στο παρελθόν, μέσα από τα οποία ο ίδιος ομολογεί κυνικά πως όλη η περιοχή της βόρειας Εύβοιας θα γίνει ένα προϊόν ή, αλλιώς, ένα brand name με παγκόσμια ακτινοβολία. Εάν πρόκειται για «εθνική ευκαιρία» ή για «εθνική απάτη» θα το δείξει η ιστορία.