Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Δημοτική Αρχή ιδρύει Ενεργειακή Κοινότητα αποφεύγοντας να θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο!

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού (Δρ Πολιτικών Επιστημών, Δημοτική Σύμβουλος)

Τσαπουρνιώτης: “Θα βάλουμε φωτοβολταϊκά σε ασκεπή αγροτεμάχια του δήμου που είναι σε αχρηστία εδώ και δεκαετίες”.

Το 95% της περιοχής περιμένει πως και πως να γίνει η ΕΚ, εκτός από μια μερίδα που λέει σε όλα όχι. Έχουμε ενημερώσει τις τοπικές κοινότητες”.

Χωρίς καμία συζήτηση και ενημέρωση προς του Δημοτικούς Συμβούλους, η Δημοτική Αρχή Τσαπουρνιώτη έφερε το σοβαρό αυτό θέμα προς έγκριση σε κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση στις 22 Μαΐου. Δια περιφοράς σημαίνει πως οι σύμβουλοι ψήφισαν… τηλεφωνικώς, χωρίς να μπορούν να ζητηθούν διευκρινίσεις για το θέμα. Μάλιστα, η ειδοποίηση από το προεδρείο για την δια περιφοράς συνεδρίαση ήρθε μια μέρα πριν, αιτιολογώντας το κατεπείγον της υπόθεσης λέγοντας ότι, το θέμα θα έμπαινε προς ψήφιση στο συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επτά μέρες μετά, στις 29 Μαΐου! Πρόκειται για μια προσχηματική δικαιολογία, αφού το θέμα μπορούσε να έχει συζητηθεί καιρό πριν, αλλά και καταφανέστατα ψευδής αφού το θέμα τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα μήνα μετά, στις 27 Ιουνίου 2024.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου, όπου προτάθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας στην εν λόγω Ενεργειακή Κοινότητα, εκτός της παράταξης του κ. Σπανού, με την οποία προφανώς είναι σε συνεννόηση ο Δήμαρχος κ. Τσαπουρνιώτης, και του κ. Αποστολίδη, οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις καταψήφισαν την πρόταση, διαμαρτυρόμενες -μεταξύ άλλων- για το “νεφελώδες καταστατικό και προθέσεις” και την ελλιπή ενημέρωση, ζητώντας να τεθεί το θέμα ξανά σε ενδελεχή εξέταση. “Φέρατε το θέμα χτες” διαμαρτυρήθηκαν οι σύμβουλοι, με τον κ. Κελαϊδίτη να δικαιολογείται ότι “Το καταστατικό σας ήρθε όντως τελευταία στιγμή, διότι υπάρχει ένας αγώνας δρόμου από τη Δημοτική Αρχή να προετοιμάσει τη διαδικασία”. Όμως, η Δημοτική Αρχή το ψήφισε ένα μήνα πριν, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση, δήθεν επειδή βιαζόταν η Περιφέρεια!

Έτσι, λοιπόν, με τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια να δικαιολογούνται για το ότι δεν ενημέρωσαν κανέναν και ρίχνοντάς τα η μία στην άλλη, ενέκριναν το καταστατικό δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας. Ο δε Περιφερειάρχης, κ. Σπανός, συμμετείχε στη συζήτηση μέσα από το αυτοκίνητό του, με συνεχείς διακοπές στη σύνδεση, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τι λέει. Με άλλα λόγια, τα εργαλεία της “έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού” χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να αποφύγουν και την ελάχιστη δημοκρατική εγγύηση στη λήψη αποφάσεων – όπως κάνουν και σε πολλές άλλες αποφάσεις.

Κέρδη για τους μεγαλοπαραγωγούς, ακριβό ρεύμα για τους πολίτες;

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχε και ο Δήμαρχος κ. Τσαπουρνιώτης με διαδικτυακή σύνδεση, λέγοντας ότι:

  • Θα φέρει ενεργειακή αυτονομία στον Δήμο

  • Θα ανακουφίσει τα ευάλωτα και φτωχά νοικοκυριά

  • Θα φέρει οικονομική ανακούφιση στους αγρότες αργότερα, αν ενταχθούν, και

  • Θα προσελκύσει νέες επιχειρήσεις.

Το πώς θα προσελκυστούν νέες επιχειρήσεις δεν κατέστη σαφές, μιας και, όπως είπε, “Ο Δήμος δεν θα πουλήσει ενέργεια, μόνο θα καλύψει τις ανάγκες του, και τα φτωχά νοικοκυριά…[και] Υπάρχει πρόβλεψη να μπουν αργότερα αγροτικοί συνεταιρισμοί”. Αλλά και πέραν των παραπάνω γενικόλογων ευχολογίων, ο κ. Τσαπουρνιώτης δεν έδωσε καμία εξειδικευμένη απάντηση σχετικά με σημαντικά θέματα που τέθηκαν.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης (με τον κ. Γκλέτσο), Βασίλης Λύκος, που έχει βαθιά γνώση του θέματος ως διδάκτωρ Περιβαντολλογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρατήρησε τα εξής:

  • Οι Δήμοι μπαίνουν σε δίκτυα χαμηλής και μεσαίας τάσης, που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Για να φτιαχτούν, πρέπει να δώσει η κυβέρνηση 10 δις, χρήματα που έδωσε ήδη ως ενίσχυση στους παρόχους. Άρα, δεν μπορούν να μπουν στο δίκτυο ως έχει.

  • Το σύστημα όπως λειτουργεί, είναι για 5 μεγάλους παρόχους. Μιλάμε για χρηματιστήριο ενέργειας με 5 παίκτες, δεν έχεις εγγυημένη χαμηλή τιμή ρεύματος.

  • Δεν υπάρχει χώρος στον ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει σύνδεση. Πολλοί δήμοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να συνδεθούν, διότι έχουν προτεραιότητα οι πέντε μεγαλύτεροι πάροχοι ενέργειας. Φανταστείτε πως αυτή τη στιγμή πετάνε μεγαλοπαραγωγούς έξω, επειδή το δίκτυο είναι υπερκορεσμένο. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, πως εδώ και δύο χρόνια, ο Δήμος Άργους-Ορεστικού (Καστοριά) χρηματοδότησε για να είναι ενεργειακά αυτόνομος, με υδροηλεκτρικό και φωτοβολταϊκά και 1 ανεμογεννήτρια. Και όταν όλα ήταν έτοιμα, δεν μπόρεσε να συνδεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ. “Το ξέρετε ότι για να συνδεθείτε στον ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να γίνει διαγωνισμός, και πως προτεραιότητα έχουν οι μεγάλοι πάροχοι; Η Β.Εύβοια, είναι έτοιμη για να δεχτεί μεγάλες ΑΠΕ, πώς θα πάρει ο Δήμος προτεραιότητα χώρου στον ΔΕΔΔΗΕ;”, ρώτησε ο κ. Λύκος τον Δήμαρχο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας.

  • Εγώ θα περίμενα από τον Δήμαρχο και τον κ Περιφερειάρχη να μας πουν ότι βάζουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες”. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ενέργεια, το 2019, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει 128.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα φωτοβολταϊκών σε στέγες. Θα μπορούσε ο Δήμος να διεκδικήσει το πρόγραμμα Εξοικονομώ, μαζί με την Περιφέρεια, και να μειωθεί τιμή του ρεύματος στο 1/3.

  • “Μαζί με τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε και μπαταρίες, γιατί ο νέος νόμος αυτό λέει. Τι θα κάνετε μετά με τα κουφάρια; Και προς θεού, μην πιάσουν φωτιά οι μπαταρίες, δεν σβήνουν με τίποτα”.

  • Αυτή τη στιγμή, είτε βάλουμε φωτοβολταϊκά είτε όχι, δεν πρόκειται να εξοικονομηθεί τίποτα, σας το υπογράφω ως περιβαλλοντολόγος. Απλώς θα μπουν τα φωτοβολταϊκά, θα συνδεθούν με κάποια μεγάλη εταιρεία, θα τους δίνουν την χαμηλότερη ελάχιστη τιμή, αν τελικά τα πάρουνε, εκ μέρους ενός μεγάλου παρόχου, κι έτσι θα κονομάει ο πάροχος, και στους κάτοικους της περιοχής θα τους λένε, “ακρίβηνε το ρεύμα, φύγε από το πράσινο τιμολόγιο” κλπ. Όπως στο Καρπενήσι, που ήταν ένα έργο μεγάλο, πέρασε απ την Περιφερειακή.Επιτροπή για να συνδεθεί, αλλά υπήρχε πρόβλημα με τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν μπορούσε να συνδεθεί. Πώς θα διασφαλίσετε ότι η ΕΚ δεν θα είναι παραπέτασμα για να έρθουν κάποιοι μεγάλοι;

Για όλα αυτά τα σοβαρά ερωτήματα, ο κ. Τσαπουρνιώτης είπε μόνο τα εξής: “Μιλήσαμε με τον ΔΕΔΔΗΕ, στον Δήμο μας υπάρχει ενεργειακό απόθεμα ώστε να μπούμε μέσα στο σύστημα, και πρέπει να βιαστούμε πριν έρθουν μεγάλες εταιρείες και πάρουν το απόθεμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει χωρητικότητα, σε 6 μήνες δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει γιατί τα φωτοβολταϊκά πάρκα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια”.

Λύκος: “Τον πήρες τηλέφωνο και σου είπε ΟΚ, υπάρχει χώρος; Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν διαγωνισμοί, υπάρχουν δημοπρασίες…

Ο κ. Τσαπουρνιώτης δεν απάντησε πως εξασφαλίζει τη σύνδεση στο δίκτυο.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ο κ Τσαπουρνιώτης είπε: “Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Έχουν αποφασίσει να πάνε σε άλλες επιλογές”. Όμως, το θέμα είναι, όπως είπε ο κ Λύκος, “Γιατί δεν το διεκδικείς με τον Περιφερειάρχη σε πολιτικό επίπεδο;”.

Φωτοβολταϊκά μόνο; Ή και άλλες ΑΠΕ;

Απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε στα ερωτήματα άλλων περιφερειακών συμβούλων, όπως της κας Λιάσκα (παράταξη κ. Μαρκόπουλου), που έθεσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα:

Λιάσκα: Λέτε φωτοβολταϊκά μόνο. Στο άρθρο 4 του καταστατικού, στο 3, λέει: δύναται να ασκεί επιπλέον (β) διαχείριση, συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση, διάθεση πρώτης ύλης για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή οτιδήποτε. Αυτό, πώς συμβαδίζει με αυτό που είπατε, φωτοβολταϊκά μόνο;

Πρόεδρος: Δύναται λέει.

Λιάσκα: Δύναται, έχει την επιλογή. Αλλά όταν μας λέει, φωτοβολταϊκά μόνο, εγώ νιώθω πως αποκλείει οτιδήποτε άλλο.

Με απλά λόγια, βάση του καταστατικού προβλέπεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα ενέργειας. Και δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι η Ενεργειακή Κοινότητα στον Δήμο μας θα αφορά μόνο φωτοβολταϊκά πέραν της προφορικής δήλωσης του κ. Τσαπουρνιώτη.

Και συνέχισε τα ερωτήματα η κα Λιάσκα: “Μετά, είπατε σε εκτάσεις του Δήμου. Ποιες εκτάσεις; Αλλαγή χρήσης των εκτάσεων; Τι θα στερηθεί ο Δήμος; Πως αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά η περιοχή – διότι τα φωτοβολταϊκά υποβαθμίζουν την περιοχή την συγκεκριμένη όπου εγκαθίστανται. Μετά τι θα γίνει με την ανακύκλωση; … Το χρηματιστήριο ενέργειας, δεν απαντήσατε σε αυτό. Υπάρχει δίκτυο διακίνησης μέσα στον Δήμο;”.

Αλλά και ο κ. Μουτουσίδης (παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση) έθεσε ένα καίριο ερώτημα προς τον Δήμαρχο: “Μήπως θα πρέπει να φτιαχτεί και σταθμός αποθήκευσης μετά; Στο καταστατικό προβλέπεται να υπάρχουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μικρομεσαία επιχείρηση για την ΕΕ ξέρετε τι είναι; Μέχρι 250 εργαζόμενους και 50 εκατομμύρια τζίρο. Γι’ αυτούς ανοίγει ένα παράθυρο μέσα από τις ΕΚ να μπορούν να επενδύουν και να κερδοφορούν”.

Τέλος, ο κ. Κατσούλης (παράταξη κ. Αποστολίδη), αν και έδωσε θετική ψήφο στην πρόταση, είπε: “Από τις απαντήσεις του Δημάρχου κάποια πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Στο καταστατικό υπάρχει η πρόβλεψη διεύρυνσης της δραστηριότητας της Ενεργειακής Κοινότητας. Επίσης, μετά το 2018, μπήκαν μεσαίες ΑΠΕ, πήραν άδειες και μετά τις πουλάνε σε μεγάλες. Αυτό συμβαίνει τώρα και στην Κύμη”.

Ο Δήμαρχος κ Τσαπουρνιώτης αρκέστηκε να πει για τα παραπάνω ότι, είναι μέσα και ο μελετητής, μπορεί να απαντήσει σε όλα”, αλλά ούτε ο μελετητής του έργου πήρε το λόγο να δώσει διευκρινίσεις. Κάτι που μας κάνει ευλόγως να σκεφτόμαστε πως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα θέματα αυτά. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που απέφυγαν τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και έστειλαν το Καταστατικό που τέθηκε προς έγκριση στους Περιφερειακούς Συμβούλους μόλις μια μέρα πριν τη συνεδρίαση.

Όσα γράφονται παραπάνω, μπορείτε να ακούσετε μόνοι σας το Περιφερειακό Συμβούλιο, από το 6:03:00 ως το 7:10:00, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Z8LebyiZ0uE

Ενεργειακές Κοινότητες και το Όραμα του Μπένου

Να θυμίσουμε πως το θέμα της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων στη Βόρεια Εύβοια δεν είναι, φυσικά, έμπνευση του κ. Τσαπουρνιώτη. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Σταύρο Μπένο και το περίφημο πρόγραμμά του για την ανασυγκρότηση της καμένης μας περιοχής – δείτε ενδεικτικά το ντοκιμαντέρ Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο, μέρος 2ο (www.tosxedio.com). Ο κ. Τσαπουρνιώτης απλώς εκτελεί αυτά που έχουν αποφασιστεί για την περιοχή μας χωρίς αντίρρηση και χωρίς διαβούλευση – όπου και όταν μπορεί. Ας μην ξεχνάμε ότι, για τον κ. Μπένο και τους μελετητές του, η ανασυγκρότηση της περιοχής μας μετά την πυρκαγιά(!) χρειάζεται την άρση της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας. Κι επειδή το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων σχετίζεται και με τους αγρότες και την γη υψηλής παραγωγικότητας, σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε το ζήτημα αυτό.

Σε άλλο άρθρο επίσης θα αναλύσουμε και το θέμα των Ανεμογεννητριών, που μας διαβεβαίωνε ο κ. Μπένος πως δεν θα μπουν όσο είναι αυτός εδώ, αλλά στο νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που κατέθεσε μέσα από το ΔΙΑΖΩΜΑ προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μάλιστα, ο μελετητής του κ Τσακίρης, είπε σε ενημέρωση σε δημοτικό συμβούλιο στις 23 Μαρτίου 2023 πως, τις ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, γι αυτό ας προτείνουμε εμείς που να μπουν!

Η Δημοτική Αρχή και οι ευχαριστίες της

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις παρατάξεις του Περιφερειάρχη και του Κυρίου Αποστολίδη για την θετική ψήφο καθώς και την δημοτική παράταξη του κυρίου Κατσιαμάκα που βλέπουν την πραγματικότητα και όχι φαντάσματα”, είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης σε δημόσιες αναρτήσεις του.

Κατά τα άλλα, για τον κ Τσαπουρνιώτη, “Το 95% της περιοχής περιμένει πως και πως να γίνει η Ενεργειακή Κοινότητα…, εκτός από μια μερίδα που λέει σε όλα όχι, όπως είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αρέσκεται ο κ. Δήμαρχος να υποστηρίζει πως όλοι αδημονούν για όσα ψηφίζει, κι ας μην γνωρίζει τίποτα κανείς. Τα ίδια είχε πει τον Φεβρουάριο στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ψήφιση των… ΚΕΠ Υγείας, πάλι με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης Κατσιαμάκα: “Εκπληρώνουμε ένα επιτακτικό αίτημα των δημοτών για την υγεία. Ζητώ συγνώμη που δεν το έκανα νωρίτερα”! Όπως αναλύσαμε και σε προηγούμενο άρθρο (εδώ: https://mantoudi.blogspot.com/2024/02/blog-post_3.html#more), ουδείς στον Δήμο γνώριζε καν τι είναι τα ΚΕΠ Υγείας. Για ένα τόσο… επιτακτικό αίτημα, πως και δεν έκανε τότε ούτε μία ανάρτηση;

Για την δημιουργική λογιστική του κ. Τσαπουρνιώτη, η παράταξή του μαζί με αυτή του κ. Κατσιαμάκα έχουν το 95% της έγκρισης των δημοτών. Ας είναι…